Китай се подготвя да сложи край на продажбата и производството на превозни средства, които използват изкопаеми горива, се казва в доклад на Bloomberg. Това е начин да се насърчи покупката на електрически автомобили и да се стимулира разработването на автомобили, които не замърсяват околната среда с изгорели газове.

По време на автомобилен форум в Xin Guobin заместник-министърът на промишлеността и информационните технологии на Китай заяви, че регулаторните органи работят, за да излязат с график за постепенно прекратяване на продажбите и производството на превозните средства с двигатели с вътрешно горене.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света с над 28 милиона продадени автомобила през 2016 г. и този брой продължава да расте от година на година. Bloomberg отбелязва, че Китай работи за насърчаване на растежа на пазара на електрически превозни средства чрез субсидии с цел да намали своите въглеродни емисии.

Няколко други страни обявиха, че ще въведат подобна забрана за превозни средства, задвижвани от изкопаеми горива, като Франция и Обединеното кралство, които ще спрат продажбите на ДВГ автомобили до 2040 г. Volvo обяви намерението си да произвежда само електрически или електрически хибриди от 2019 г. Jaguar Land Rover планира да произвежда само електрически автомобили от 2020 г., докато Aston Martin ще произвежда изцяло хибридни модели от 2025 г.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от Tech

McLaren F1 превръща HTC Vive в прозорец към високите скорости

0 | 26.05.2018