Intel е пазарният лидер при десктоп процесорите, но така и не успя да се наложи в мобилния сегмент. Въпреки това компанията гледа позитивно напред, като инвестира усилено в развитието на 5G технологии. Зад този поглед в бъдещето се крие не просто идея за участие, а желанието на Intel да е лидер при следващото поколение мобилни технологии, които ще включват не само смартфони, но и свързани автомобили, дронове и куп други устройства. Засега 5G е недефинирана концепция, която е очертана, но детайлите ѝ все още са обект на дебати в индустрията.

Затова и Intel се опитва да е част от играта възможно най-рано, като днес обяви първия си 5G модем. Целта на тази джаджа е да позволи на други компании да тестват 5G в предстоящите си продукти, които според Intel включват „автомобили, домашна свързаност, мобилни устройства и други“. В случая надеждата на Intel е, че компаниите, които тестват новата технология с нейни модеми, ще се насочат към тях и за финалните си продукти.

На теория това звучи лесно, но на практика нещата са малко по-сложни. На първо място Intel не е единствената компания с планове за 5G. Основният конкурент тук е Qualcomm, която е пазарният лидер в LTE сегмента и вече работи по тестването на решения от следващо поколение с американския телеком AT&T. От своя страна AT&T обяви на CES 2017 планове за допълнително сътрудничество с Qualcomm за 5G тестове по-късно през годината. От позитивна гледна точка Intel предостави LTE модеми за някои версии на iPhone 7, което е един от по-големите ѝ успехи.

При всички положения битката за 5G е в зародиш и най-важното по темата предстои. Плановете на индустрията са изграждането на първите комерсиални мрежи да започне през 2020 г. Затова и масовото им навлизане ще отнеме поне няколко години, а дотогава не е ясно дали ще има успех от усилията на Intel.

Научете повече за 5G технологиите и тяхното развитие

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от Tech

Флагманът Sony Xperia XZ3 с 2880 х 1440 екран се появи в GFXBench

2 | Преди 21 ч.