Учени откриха останки и доказателства за древен „изгубен континент“, потопен от милиарди години под Индийския океан и остров Мавриций. Новооткрити кристали от скалните повърхности на Мавриций, които са били покрити с лава по време на вулканични изригвания на острова, са на възраст над 3 милиарда години. Всички други скали там са на не повече от 9 милиона години.

Според хипотези става дума за изгубения континент Гондвана, който някога е свързвал Мадагаскар и Индия. Смята се, че преди около 84 милиона години той е бил откъснат и погълнат от Индийския океан, а парченца от него са открити едва сега. Люис Ашвал от университета Витватерсранд в Йоханерсбург твърди, че древният континент, който днес е под водата, се е формирал веднага след началото на тектоничните процеси в земните ядра, т.е. това е един от най-древните континенти, съществували някога на Земята.

 

Провеждат се експедиции по Мавриций, които събират образци и данни от кристалите и от другите скали на острова. До този момент миниатюрните кристали цирконий са единствените открити доказателства за древния континент. Но какво знаем за Гондвана? Според данни от университета Уитс това е суперконтинент (или мегаконтинент), съществувал преди повече от 200 милиона години, който е съдържал скали на възраст до 3.6 милиарда години. Той се е разцепил и е сформирал континентите Африка, Южна Америка, Антарктика, Индия и Австралия. Сцепването му се е случило поради геологични процеси, протекли в тектоничните плочи на Земята.

 

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Tech

Флагманът Sony Xperia XZ3 с 2880 х 1440 екран се появи в GFXBench

2 | Преди 21 ч.