Apple представи официално новата си мобилна операционна система iOS 11 като основен акцент на конференцията WWDC 2017 през юни. Тази седмица пък компанията официално пусна ъпдейта, като, за да се възползвате, ви трябват две неща: малко търпение и съвместимо устройство. Първото е необходимо, тъй като за ъпдейта ще ви е нужен поне час, в който да свалите целия инсталационен файл. За втората част ви е нужен iPhone или iPad модел, който може да се възползва от софтуера. Иначе казано, ако устройството ви е по-старо от iPhone 5 или оригиналния iPad mini, то оставате без ъпдейт. Това обаче е добро напомняне, че може би е време за подмяна на хардуера, а не само на софтуера.

Когато най-сетне се сдобиете с iOS 11, ще се сблъскате с много нови неща, които могат и да са малко объркващи. Не се притеснявайте, защото заедно ще разгледаме най-интересните и практични новости, които тази версия носи.

Control Center е преобразен

Може би най-голямата и очевидна промяна в iOS 11 е изцяло обновеният Control Center. Това е мястото, откъдето имате бърз достъп до някои от най-често използваните базови функции и настройки на устройството си и вече побира доста повече неща, като позволява и много повече персонализация. За разлика от преди Control Center вече е само на една страница, а много от бутоните, като тези за таймера, калкулатора и фенера например поддържат 3D Touch функции. Сред новите бутони тук са такъв за бързо включване и изключване на мобилните данни и хотспот за създаване на нова бележка или запис на видео със случващото се на екрана.

App Store е по-интуитивен и логичен

Освен нова икона магазинът за приложения App Store има и изцяло нов дизайн. Той е напомня нещо средно между чат приложение и социална мрежа, с големи изображения. На практика сега платформата изглежда като интерактивно списание за приложения благодарение на секцията Today. В нея има селекция от актуални приложения, придружени от кратки статии с препоръки и описания, като сред тях има и такива, разказващи за определени разработчици. Освен това игрите и останалите приложения вече са отделени едни от други, а бутоните вече наистина приличат на реални бутони, а не просто на думи, реещи се в пространството. Новият вид на App Store е отлична индикация за това, каква е визията на Apple за софтуерния дизайн, и си заслужава да разгледате добре какво предлага сега платформата.

Siri научава още езици, още не говори български

Гласовият асистент Siri също има множество подобрения и нови възможности. Една от тях е възможност да превежда между английски, испански, френски, немски, италиански и мандарин. Просто кажете how do you say, последвано от желания израз, и завършете с in Spanish или съответния език и Siri ще отговори. Ако не искате да се занимавате с гласове команди, но горите от любопитство за още въпроси, може да я попитате с клавиатурата. Активирайте функцията Type to Siri от Settings и имате тази възможност. За съжаление обаче Siri продължава да не знае български, но да се справя изненадващо добре с гласовото набиране на родните имена.

Опознай телефона си с Files

По традиция Apple счита, че реално не ви е необходимо да имате достъп до файловата система в iOS - все пак това е мобилен софтуер, а не десктоп операционна система. Това обаче подлежи на промяна, макар и с уговорки в iOS 11, където за първи път имате нещо като файлова система. Новото приложение Files представлява еквивалент на Finder или Windows Explorer, с който имате бърз и лесен достъп до iCloud Drive папките си, така както изглеждат на всеки Mac или друг компютър. Освен това през приложението можете да разглеждате файловете си и в други клауд платформи като Dropbox и Google Drive, стига да имате инсталирани съответните приложения.

Новини за известията

Известията са една от ахилесовите пети на iOS, като в новата версия Apple сякаш не успява да се приближи до справяне с проблема. В iOS 11 екранът с известия е практически екранът, който виждате при заключен телефон. Най-голямото подобрение е, че когато нямате нови известия, можете да плъзнете отдолу нагоре, за да видите предходните дори при заключен телефон. Досега на този екран се виждаха само новите известия, докато за старите трябваше да спуснете падащото меню отгоре, което беше странно и объркващо. Въпреки това дори в iOS 11 все така няма лесен начин за изчистване на известията от едно приложение, нито някакви логични начини за групирането им освен хронологично. 

По-удобно писане с една ръка

Големите дисплеи на iPhone Plus (5.5 инча) и юбилейният iPhone X (5.8 инча) понякога могат да са неудобни за писане с една ръка. Именно техните собственици ще са най-щастливи от функцията за смаляване на клавиатурата в единия ъгъл, което я прави по-удобна за писане с палец. Активира се чрез натискане и задържане на бутона за смяна на клавиатурата и позволява да изберете дали да преместите клавиатурата вляво или вдясно, в зависимост с коя ръка пишете.

Малко повече памет

Колкото и да е паметта на телефона ви, рано или късно сте изправени пред опасността свободното място вече да не стига. iOS 11 ви освобождава от необходимостта да жонглирате в търсене на някой и друг свободен мегабайт с помощта на полезна нова функция. В раздела Storage на менюто Settings може да активирате опцията Auto Delete Old Conversations, която лесно може да освободи повече от гигабайт поне за по-сериозните потребители на iMessage. За всички обаче ще е удобна опцията Offload Unused Apps, която временно елиминира неизползваните приложения, докато не ви потрябват отново. Освен това самата iOS 11 е с около 1 GB по-малка, което е повече от добре дошло за хората с 16 GB устройства.

Кажете "сбогом" на досадните реклами

Натрапчивите реклами, които могат да затруднят сърфирането ви онлайн, скоро ще останат в миналото за потребителите на Safari. Това става благодарение на нова функция в браузъра, която е активирана по подразбиране и не позволява на рекламодателите да следят кои сайтове посещавате. Рекламният бизнес вече заклейми това като "саботаж на икономическия интернет модел"; Apple го нарича просто опазване на личното пространство на потребителите.

Нещичко за потребителите на iPad 

iOS 11 носи няколко нови промени само за iPad, сред които е нова система за мултитаскинг. Очевидната промяна е новият док, който, подобно на този в MacOS, е готов за активиране във всеки един момент, което става, като плъзнете нагоре от долната чат на екрана. От там може да стартирате мултитаскинг режим, избирайки между отваряни наскоро приложения или постоянен списък от често ползвани такива. Друга новост само за iPad е възможността да плъзнете пръст надолу по клавиш от виртуалната клавиатура, за да получите различни символи.

Най-накрая ъпдейт на Podcasts 

Сред приложенията с изцяло нов дизайн е Podcasts, като освен визуалната промяна има и нови функции както за създателите на подкастове, така и за слушателите. В момента приложението вече предлага достъп до 400 000 подкаста, които са били свалени над 10 милиона пъти. В новия дизайн има четири раздела в долната част на екрана: Listen Now, Library, Browse и Search, като усещането е подобно на Music приложението. С новия дизайн създателите на подкасти вече могат да добавят “трейлър”, с който да представят шоуто си, като имат и достъп до данни за аудиторията си, а описанията на предаванията са по-видими и лесни за четене.

Live Photos с нови функции

Досега Live Photos можеха да показват просто секунда движение, което беше приятно. С iOS 11 вече можете да ги превръщате в GIF изображения, както ида ги карате да превъртат напред-назад. Освен това най-накрая можете да изберете кой кадър от Live снимката да е “заглавният”, така че да споделите перфектния момент онлайн.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Tech

Суперколата Mercedes-AMG Project One е почти готова за пътя

0 | 23.09.2018