През последния половин век астрономите по света изследват Космоса със своите масивни радиотелескопи с надеждата да намерят някакъв знак за интелигентен живот. Тази мрежа от “извънземни ловци” включва и известната организация SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - търсене на извънземен разум), но въпреки всичките усилия междузвездните радиовълни продължават да мълчат. Може дори да се каже, че е твърде тихо.

В зависимост от това, кого питате, първият контакт с извънземна цивилизация може да се случи всеки момент. Сет Шостак, директор на института SETI, прогнозира, че ще чуем от Е.Т. през следващите две десетилетия. Други, като например астронома от университета “Корнел” Йерван Терзиан, гледат не толкова оптимистично - неговите изчисления определят като евентуално време за първи контакт след около 1500 години и това при положение че има оцелели на земята, които да уловят сигнала. Но много астрономи от SETI не се задоволяват само с търпеливо наблюдаване за признаци на извънземен живот. Вместо това те смятат, че трябва активно да се стремим към него от името на планетата Земя.

Тези астрономи са оформили една конфликтна ниша в общността на SETI, известна като Messaging Extraterrestrial Intelligences, или METI. В челните редици на тази група е Дъглас Вакох, президент на METI International - изследователска група, посветена на формулирането и изпращането на съобщения, предназначени за извънземни получатели.

Вакох и колегите му в МETI International обаче водят тежка битка. Освен всички технически проблеми, които съпътстват опитите да се свържат с извънземни, много астрономи от SETI смятат, че това не е добра идея.

Опозиционната група на МETI, чийто поддръжник е и Стивън Хокинг, е на мнение, че тъй като нямаме представа какво е Е.Т., изпращането на послание в Космоса идва с огромен риск. Ако “чужденците” са приятелски настроени, няма проблем. Но ако те са враждебни, това означава, че всъщност изпращаме послание, с което буквално им казваме “атакувайте тук”.

Много се е изговорило по темата дали е желателно или не активно да се опитваме да се свържем с извънземни. Но въпреки аргументите за противното Вакох твърди, че не се притеснява.

“Една от причините, поради които хората се страхуват от METI, е, че изглежда по-рисковано да се предприеме нещо, отколкото да стоим със скръстени ръце”, казва Вакох. “Когато се опитваме да оценим рисковете и ползите от неизвестна ситуация, в която имаме малко или никакви актуални данни, се осланяме на най-ярките картини, които ни идват на ум; но само защото първите сцени на контакт с извънземни, които извикваме във въображението ни, са ужасни, това не означава, че те са реалистични.”

До 2018 г. METI International се надява да започне да изпраща съобщения в Космоса. Това веднага поставя редица проблеми, сред които: как да формулираме послание, предназначено за обект, който не познава нито един от езиците, говорени на Земята?

През последните 50 години бяха предложени редица решения на този проблем, вариращи от математически езици до елементарни чат ботове, музика или пиктограми. В по-голямата си част учените в SETI са съгласни, че посланието ще трябва да бъде свързано с математиката и физиката, тъй като те вероятно ще бъдат единствените науки, които е възможно и човешкият, и извънземният вид да познават. METI International също възприема този подход.

“Някои от най-важните послания от миналото се опитваха да покрият всичко”, казва Вакох. “Вместо да се опитваме да комуникираме много неща (математика, науки и живота на Земята), ние се фокусираме върху няколко: за първите ни послания ние наблягаме на основата на математиката и физиката.”

Друг важен въпрос е къде да изпратим съобщението. Всяка година астрономите откриват все повече планети в орбита около други звезди в така наречената “обитаема зона”. Това означава, че планетата е толкова далече от своята звезда и на нея не може да има течна вода, без да тя да се изпарява или напълно замръзва. Вакох казва, че METI International ще насочи вниманието си към близките звезди, особено тези, за които е известно, че имат планети в обитаемата зона.

И накрая безспорно най-важният въпрос - какво да пише в съобщението. И тук историята е видяла голямо разнообразие от отговори. На този етап изпратихме реклама на Doritos, молекулярната формула за алкохол (заедно с "Наздраве!", разбира се), както и няколко обяви от Craigslist до други слънчеви системи, наред с няколко научно издържани послания, в които “се опитваме да разкажем на чуждия интелект за математиката, науката и живота на Земята”.

Въпросът, кой може да говори от името на Земята, е сложен, особено имайки предвид спорния характер на проекта METI като цяло. Но засега Вакох и колегите му са съсредоточени върху това, как да общуват с чужд интелект, така че, когато получим първото “Здравейте”, да не останем безмълвни.

“Много от проблемите днес на Земята се дължат на фокуса върху желанието за непосредствено удовлетворение”, казва Вакох. “Ако бъдещите поколения изследователи на SETI търсят отговори на днешните послания, ангажирани са с този научен проект, самият факт, че продължават да търсят, ще бъде успех сам по себе си, независимо дали някога ще намерят живот там.”

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Извънземни не са причината за мистериозното затваряне на американска обсерватория

0 | 18.09.2018