Рокада на върха на автомобилния гигант Ford ще доведе до оттеглянето на сегашния изпълнителен директор Марк Фийлдс, който ще бъде заменен от Джим Хакет. До момента Хакет оглавяваше развойната дейност по самоуправляващите се коли на Ford и повишението му е сериозен знак за намеренията на компанията в тази насока.

До момента Хакет ръководеше Ford Smart Mobility LLC.

Според източници от компанията състоянието ѝ тревожело борда, а Марк Фийлдс така и не успял да сплоти ръководството около общи цели и да предложи смислена стратегия за развитие. Той стана изпълнителен директор на Ford в средата на 2014 г. Под управлението му акциите на концерна поевтиняха с 40 процента. В началото на годината Ford отстъпи на Tesla второто място по пазарна капитализация сред американските автомобилостроители, а миналата седмица стана ясно, че ще бъде съкратен всеки десети служител на компанията.

"Хакет ще ръководи Ford и всичките 202 000 служители под наблюдението на изпълнителния председател Бил Форд. Той наследява позицията от Марк Фийлдс (56), който се пенсионира от компанията след 28 години в нея", добавят от Ford в официално прессъобщение. Хакет ще се съсредоточи в три направления - подобряване изоставащите звена на компанията; модернизиране чрез ИИ, роботика, Big Data и 3D принтиране; промяна на духа на компанията, за да бъде в крак с бързоразвиващите се обстановка.

Успоредно с новината за рокадата дойде и тази, че Ford разкри подробности за първата си изцяло електрическа кола. Oчaĸвa ce тoй дa бъдe пpeдcтaвeн и пycнaт в пpoдaжбa пpeз 2020 г. и щe мoжe дa ce движи нaд 500 ĸилoмeтpa c eдин зapяд нa бaтepиитe, ĸaтo от ĸoмпaниятa ce нaдявaт тoвa дa ѝ дaдe cepиoзнo пpeдимcтвo пpeд ĸoнĸypeнтитe.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

„Теория на струните“: дали Вселената има цели 10 измерения?

350 | 21.01.2019
Още от Tech

Plus срещу Pro, или защо Samsung иска да преименува Galaxy S10

30 | Преди 10 ч.