Япония обяви плановете си да създаде най-бързия суперкомпютър в света с цел да помогне на някои индустрии в страната да извършват проучвания от жизненоважно значение за растежа и експанзията им. Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония обяви, че този суперкомпютър ще струва около 173 милиона щатски долара. Запознати със ситуацията източници твърдят, че той ще бъде в състояние да изпълнява 130 квадрилиона изчисления в секунда. Проектът е насрочен да стартира през 2017 г.

Ако приемем, че инженерите успяват да достигнат целта от 130 петафлопа, Япония ще изпревари Китай с нейния Sunway Taihulight и официално ще стане дом на най-бързия суперкомпютър в света. След като бъде завършен, суперкомпютърът ще служи като изследователска платформа за различни индустрии – за медицината, автомобилостроенето, роботиката и др.

Местоположението на суперкомпютъра ще бъде в Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии в Япония. Той ще се нарича AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI), съобщава Ройтерс. Вече има спекулации, че изпълнител на проекта ще бъде Fujitsu, имайки предвид, че това е компанията, която стои зад най-бързия суперкомпютър на Япония в момента.

 

Прочетете и това: Робот ще прави мониторинг на тунела на големия адронен колайдер в CERN 

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Живеем ли живота на предците си?

150 | 13.10.2018