Още преди да започнем, трябва да уточним нещо – използваме израза „шантави почитатели на джаджи и технологии“, тъй като думата „нърд“ (от английски Nerd) няма директен превод на български език... Поне не такъв, който да отразява най-пълно и точно нейната същност. Ако потърсим директен превод, трябва да използваме „зубър“, което, трябва да се съгласим, не олицетворява напълно личността на един „нърд“. В Уикипедия пише:

„Нърд е трудна за превод дума, защото няма точно еквивалентно понятие на български. Използва се предимно в САЩ и като стереотипна или архетипна характеристика означава човек с интелигентност над средното ниво, чиито интереси (обикновено в областта на науката и математиката) не се споделят от преобладаващото мнозинство в обществото.“

Това е. За да избегнем тази чуждица, ще използваме „шантави почитатели“, като го правим с уговорката, че „шантави“ се използва в най-положителния смисъл, който тази дума може да притежава. Въпреки че един от най-очакваните моменти беше трейлърът на Star Wars: The Force Awakens („Междузвездни войни: Силата се пробужда“), годината беше изпълнена с още готини събития.

 

Годината на летящия скейтборд

Хм, дали това означава, че събитията от „Завръщане в бъдещето II“ се случват по-рано? Не, тъй като летящите скейтборди, които видяхме тази година, са далеч от този, който Марти Макфлай използваше в страхотния филм на Робърт Земекис.

Първо бяхме развълнувани от видеото на HUVr, които представиха летящ скейтборд, който работи повече от отлично – точно като този, който видяхме във филма. В рекламния клип дори взе участие Кристофър Лойд – актьорът, който изигра леко смахнатия, но много симпатичен професор Док Емет. Много хора повярваха, но и за много скейтбордът беше твърде добър, за да е истински. За съжаление втората група позна, а кампанията на HUVr, за която така и не се разбра каква е точната й цел, остави неприятни чувства у феновете. Кристофър Лойд поне събра сили, за да се извини.

 

 

Новият лъч надежда дойде от компанията Hendo Hover, която сложи началото на кампания в Kickstarter. Целта – създаването на летящ скейтборд, който залага на магнитно поле. В рекламния клип за кампанията взе участие известният скейтбордист Тони Хоук, който заяви: „Това е истинско, приятели. Това е истинският летящ скейтборд, така че забравете за всичко останало.“ Проектът беше успешно финансиран със сума, която надвиши двойно предварително заложените 250 000 долара. Въпреки че скейтбордът може да се използва само върху определена повърхност, със сигурност е най-близкото като усещане до това, което кара Марти Макфлай.

 

 

Последният подобен продукт от 2014 година е от типа „направи си сам“. При него идеята е повече от проста – две платформи, които се издигат съвсем малко над земята, но достатъчно, за да се плъзват над повърхността. Силата за това се крие в четири духалки за листа. Резултатът е интересен, но пределно шумен. Цената за изработката на този борд е между 250 и 500 долара. Дали ще видим истински и работещ летящ скейтборд през 2015 година? Може би...

 

Първият трейлър на Star Wars: The Force Awakens

Няма да крием, че вълнението беше голямо. Въпреки че кадрите не разкриха особено много от историята, което е напълно нормално, тъй като до премиерата на филма остава година, имаше достатъчно. Видяхме няколко сцени, в които участват главните персонажи, изиграни от Джон Бойега, Дейзи Ридли и Оскар Исак. Видяхме заснежена планета, пустинна планета, нов тип светлинен меч, бегъл поглед върху един от злодеите, малък и симпатичен дроид, X-Wing и щурмоваци. Само тези 88 секунди бяха достатъчни, за да породят толкова сериозни спорове и противоречия между феновете. Най-неприятният момент от диспутите беше свързан със спора за цветнокожия актьор Джон Бойега. Сред останалите горещи теми влезе новият дизайн на светлинния меч и промените в Хилядолетния сокол. Независимо от всичко очакваме с огромно нетърпение следващия епизод от сагата „Междузвездни войни“.

 

 

Lego, в което учените са жени

Може би изглежда странно, но това е тема, която породи сериозен интерес. В Lego Ideas почитател на играчките представя комплект, посветен на три фигурки на учени – астроном, палеонтолог и химик. По-интересното е, че и трите фигурки са от женски пол. Проектът печели над 10 000 гласа, което е достатъчно, за да влезе в разискване и евентуална реализация. След сериозна времева пауза работата по комплекта беше официално обявена.

По-сериозното внимание е, че този тип персонажи са рядкост за Lego, а първият учен от женски пол беше представен преди повече от година. По всичко личи, че потребителите харесаха Research Institutе, както е името на новия комплект, тъй като той бързо се разпродаде от онлайн магазина, а в момента е трудно да бъде открит.

 

Готови за зомби апокалипсис? На страница втора >>>

Готови за зомби апокалипсис?

Ето това е нещо, от което всеки има нужда! Добре, може би прекалихме, но спокойно можем да кажем всеки, който смята, че мъртвите ще се надигнат и с жадни ръце ще посегнат към него. Явно темата „зомби“ е толкова популярна в последните години, че Tiger Log Cabins предлагат Zombie Fortification Cabin (ZFC) – сериозно подсилена постройка, която трябва да предпази жителите си срещу ордите от живите мъртви.

ZFC-1 е съставена от три отделни сгради, свързани помежду си. Прозорците са подсилени, същото можем да кажем за стените и вратите. Допълнително е налична бодлива тел и система за звукова сигнализация, за да не бъдат изненадани хората в нея. На покрива е налична капандура за бягство, а всекидневната е оборудвана с телевизор, Xbox и озвучителна система – все пак ордите мъртви не трябва да означават лошо прекарване. Към основната постройка са налични складове, в които собственикът да съхранява арсенала си или всичко, което прецени, че ще му трябва.

 

 

Налична е тоалетна, гараж, кухня, а на покрива е налична голяма тераса, от която се открива 360-градусова гледка към цялата област. От производителите са помислили и за свежите плодове и зеленчуци, тъй като е наличен и кът за малка обработваема площ. Както може би се досещате, цената на фортификацията не е никак евтина – 113 000 долара. Това не включва сглобяването и оборудването, което е още 21 000 долара, 3000 долара са камерите за наблюдение, а допълнително могат да се сложат слънчеви панели, които добавят още 5600 към цената. От Log Cabins предлагат и още екстри – водно оръжие, прожектори, огнехвъргачки и други. Сградата идва и с гаранция – може да издържи 10 години на зомби атаки, а от компанията добавят: „Необходим е медицински документ, който да удостовери наличието на зомби в къщата, ако искате да предявите иск за гаранцията.“ Смятаме, че искането им е логично...

 

Питър Капалди е новият Доктор

Голяма промяна в света на „Доктор Кой“, тъй като главната роля беше поверена на Питър Капалди. Той наследи по-младия Мат Смит, от което идва и основната разлика – по-възрастен образ, но и много по-упорит. Хареса ли ви новият Доктор?

 

Мисията „Розета“

Преди малко повече от месец, на 12 ноември 2014 година, за първи път земен летателен апарат кацна върху комета, прелитаща през Космоса. Седем часа е времето, за което спускаемият модул "Филе" се разкачил от "Розета", преодоля пространството от около 22 километра и кацна успешно на повърхността. Цялата процедура се проведе на 510 млн. километра от нашата планета. Това сложи край на едно дълго преследване, в което "Розета“ пропътува над 6 млрд. километра за период от десет години. След това получихме първите снимки, научихме, че „Филе“ е засякла органични молекули, а според последните данни – водата ни не идва от комети. Вълнуващо!

 

Картофената салата в Kickstarter

Един от най-противоречивите проекти в Kickstarter. Зак Браун иска да събере 10 долара, за да осъществи своя проект – вкусна картофена салата. След 60-дневно финансиране събраната сума надхвърля 55 000 долара. Кампанията е толкова семпла и толкова приятно написана – „Правя картофена салата. Най-основно – това е. Все още не съм решил точно какъв тип“. След края на кампанията Браун обещава директен стрийминг на процеса на създаване, прави благотворително парти и още интересни инициативи. Картофената салата се появи в момент, в който Kickstarter стана по-либерален към кампаниите на сайта, позволявайки почти всичко, което не е нелегално или опасно.

 

 

Ракетната раница

Над километър и половина за 4 минути. Този резултат звучи добър за атлет на голямо първенство, но труднодостижим за не толкова добре подготвен човек. Това може да се промени, стига бегачът да нахлузи специалната ракетна раница, разработена от Джейсън Керетес, студент по инженерство в Университета в Аризона. 4ММ, както е името на изобретението, увеличава скоростта на бягащия до 24 км/ч.

При при проведените тестове на разстояние от 1 миля резултатът с раницата паднал с почти 20 секунди, а при бягане на 200 метра – паднал с 3 секунди. Очакваме подобрения, но все пак – интересно изобретение.

 

 

Люлка „Грут“

Грут, герой от една от най-приятните филмови изненади на 2014 година, „Пазителите на галактиката“, се превърна в един от най-популярните и странни герои от света на Marvel. В интернет се появиха дръвчета, оформени като Грут, талисмани, играчки, фланелки и въобще сериозен набор от продукти и предмети с неговия лик. Въпреки че няма как да ги обходим всички, едно нещо сериозно се отличи – люлката Грут. Както можете да се убедите от снимките и краткият клип, тя е просто страхотна! Тя е дело на екипа, който стои зад поредицата Super Fan Builds.

 

 

Самата люлка и конструкция са направени от здрав метал и заварки, а след това всичко е покрито със специална пяна, от която са изработени детайлите. В тялото на Грут са разположени множество LED светлини, които успешно наподобяват светулки. Всичко това е покрито с още един слой, този път от епоксидна смола, която не само слепва всичко в едно, но и го прави водоустойчиво. Искаме!

 

Краят на ерата „Хобит“

Още от момента, в който беше обявена екранизацията на „Властелинът на пръстените“, нямаме търпение за всяка следваща серия. Разбира се, тук включваме и поредицата „Хобит“, посветена на приключенията на доста по-младия Билбо Бегинс. Въпреки че оригиналната книжка е едва 300 страници, Питър Джаксън успя максимално да разтегли... съдържанието, за да създаде епична трилогия. Явно вече не е достатъчно действието да се развие в един филм, тъй като това няма да му позволи да разгърне достатъчно своята епичност. Въпреки че това е проблем (или не), който виждаме все по-често, при „Хобит“ оставаме доволни на повечето епизоди. Лошата новина е, че всичко в крайна сметка свършва, а от края на тази седмица последната глава от приключенията на Билбо ще бъде затворена от големия киноекран.

 

 

Въпреки че не можем да включим всички готини моменти от тази година, искаме поне да споменем обявяването на Тор... като жена, завръщането на „Туийн Пийкс“ и други, за които можете да споделите в коментарите.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

McLaren F1 превръща HTC Vive в прозорец към високите скорости

0 | Преди 22 ч.