Детската подводница пристигна в Северен Тайланд само няколко часа преди последните четирима членове на младежки футболен отбор и техният треньор да бъдат спасени от наводнения пещерен комплекс Тхам Луанг. Илон Мъск, чиито служители бяха построили подводницата от ракетни материали от арсенала на SpaceX с единствената цел да преместят бедстващите момчета в безопасност, предаде сам миниподводницата и съобщи, че присъства на мястото на инцидента в Twitter на своите 22 милиона последователи. Междувременно шефът на спасителния екип по операцията каза, че подводницата с размерите на малко дете не била "практична" за момчетата, докато хиляди се надпреварваха да хвалят Мъск за това. Оставяйки настрана очевидната нужда да се помогне, наистина не е ясно дали бомбастичният милиардер реално е направил нещо полезно. Което ни кара да се замислим: сериозен ли е Илон Мъск с тези неща, които постоянно измисля?

Краткият отговор на този въпрос е "не". Мъск има дългогодишен опит в това да обещава да реши огромни проблеми и след това или пропуска крайните срокове, или решението е недостатъчно. По пътя си той също така е създал и своеобразен култ към личността, който кара феновете да го сравняват със супергерой от комиксите. Така че, дори Мъск да не е сериозен за нелепите му, вдигащи шум проекти, много хора все още мислят, че е. И трябва да спрем това.

Нека просто разгледаме фактите покрай тайландските спасителни усилия. Футболният отбор на момчетата изчезна на 23 юни и беше установен жив на 2 юли. По това време тайландското правителство стартира мащабно спасително усилие, което включваше тайландския флот, британски пещерни водолази, специалисти по търсене и спасяване на американските военновъздушни сили, както и екипажи от няколко други нации. В рамките на една седмица спасителната операция очерта пещерата, изготви план, използва помпи, за да намали нивото на водата, достави храна и лекарства на бедстващите и дори осигури медицинска помощ на момчетата. Един от водолазите от тайландския флот загина в този процес. Но в неделя спасителите извадиха четири от момчетата от пещерата в безопасност. В понеделник се появиха още четири. Последните пет бяха спасени във вторник, точно след като Илон пристигна с малката си подводница.

Може да добавим и реакцията на част от спасителите по повод идеята на милиардера. Британският експерт по изследване на пещери и гмуркач, който живее в Тайланд от години, Върнан Ънсуърт заклейми подводницата на Мъск, като я обяви за "PR акция". Той дори използва по-нецензурни думи относно устройството и предназначението му.

За да бъдем ясни, нито тайландското правителство, нито шефовете на спасителната операция бяха помолили Мъск да построи подводницата, както знаем. Милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX очевидно започна да мисли за идеята, когато отговори на запитване в Twitter. Потребител в социалната мрежа с прякора MabzMagz сравни Мъск с Железния човек - нещо, което е популярно напоследък - и очите на Мъск светнаха. Първо, той каза, че собствената му Boring Company е "доста добра в копаенето на дупки", а след това милиардерът започна да разсъждава на глас за това, как би могъл да спаси всички момчета с някакъв вид "авариен кораб". Веднага след пост за успех в производството на Tesla се появи и идеята за "малка подводница с размери на дете". Мъск каза, че ще използва "тръбата за прехвърляне на течен кислород на ракетата Falcon като корпус", и дори пусна видеоклип на корпуса, който ще бъде тестван в плувен басейн в калифорнийско училище на следващия ден. Именно един ден по-късно, докато момчетата всъщност бяха извеждани от пещерата от спасителния екип, Мъск публикува още няколко видеоклипа от тестването.

 Около същото време Мъск каза в Twitter, че миниподводницата ще пристигне в Тайланд "за около 17 часа". Вече беше ясно, че всички момчета и техният треньор бяха спасени, но Мъск продължаваше да се хвали за това в социалните медии.

Какво, по дяволите, си мисли, че прави Илон Мъск?! Цялата тази поредица от събития е объркваща не само за мен, но и за останалата част от интернет. Отначало ни се струваше любопитно, че Мъск ще отклони вниманието от финансово притеснената му компания за коли и неговата откровено супер натоварена ракетна компания, за да помогне в спасителна операция на другия край на планетата само защото някой от Twitter го е помолил.

Но Илон Мъск е богат и могъщ човек, който може да направи това, което иска. Може би просто би могъл да напише щедър чек или да даде на спасителите по една безплатна Tesla или нещо подобно. Изглеждаше абсолютно безсмислено Мъск да построи една закъсняла и непрактична подводница и да я изпрати в Тайланд, където може да е напълно безполезна. Този абсурд не убягна от вниманието на медиите. А след като oпepaциятa пo cпacявaнeтo нa мoмчeтaтa в пeщepaтa вeчe пpeминa, ceгa тoй явнo ce нyждae oт нoвa зaнимaвĸa, ĸoятo пак нямa нищo oбщo c тoвa, c ĸoeтo ce зaнимaвaт нeгoвитe ĸoмпaнии ЅрасеХ и Теѕlа. Преди дни Мъск заяви, че ще плати от джоба си за пречистване на вода в застрашения от замърсяване град Флинт, щата Мичиган. По собствените му думи повечето домакинства във Флинт вече имат безопасна вода, но те са загубили вяра в резултатите от работата на правителството. И явно на него се пада да спаси положението.

Илон Мъск е нов вид шоумен - някой, който се ангажира с абсурдни, но грабващи вниманието цели. Преди няколко години човекът каза на стая, пълна с експерти, че SpaceX ще изгради "самодостатъчен град" на Марс през 20-те години на века. Той дори направи промо видео за "междупланетната транзитна система", която ще изпрати хората в Червената планета в рамките на живота ни. След това добавете други проекти, свързани с нереални предложения, като Hyperloop, свързващ големи американски градове, и Boring Company, която ще пусне магистрали под Лос Анджелис.

Пресата обича да отразява тези съобщения дори когато има много малко доказателства, че Мъск може да спази своите техно-футуристични обещания. Ние също не сме изключение. Редовно покриваме сагата на SpaceX и ракетите ѝ за многократна употреба. Обсъждахме, колкото и скептично да беше, когато разкри идеята си за Hyperloop. Дори взехме Мъск насериозно, когато каза, че ще отиде на Марс. В един момент обаче Мъск шоуменът престана да бъде готин и започна да изглежда като най-досадния глупак в света. За това със сигурност не помогна и случка по-рано тази година, когато Мъск реши, че мрази журналистите и иска да започне уебсайт, където случайни хора могат да ги обсъждат и класират. Досега новият уеб сайт на Мъск "Yelp за журналисти" все още не съществува.

Странната разлика между някои от популярните проблясъци на Мъск и подводницата с размерите на малко дете е, че Мъск действително я построи. Но това не е нищо друго освен безполезна PR изцепка. Не само че Мъск се появи твърде късно, за да помогне, но той се появи с изобретение, което дори не беше полезно. Когато стана все по-очевидно, че подводницата реално няма да се спаси момчетата от пещерата, Мъск написа в Twitter, че тя "може да се използва и като спасителна капсула в Космоса." Така че, най-малкото, че имаме още едно приложение за несъществуваща извънредна ситуация.

Това, което е най-разочароващо за изявите на Мъск, е как всичко се усеща малко като шарлатанство. Всеки път трябва да се чудите какво наистина продава той и с течение на времето тези излияния стават по-сложни. Мисията на Марс беше чудесен начин за популяризиране на SpaceX. Hyperloop изглежда като някаква странна реклама за Tesla и бъдещето на транспорта. The Boring Company, допълвана с огнехвъргачки, е различна версия на реклама за Tesla. Но с тази подводница с размерите на дете наистина не е ясно веднага какво искаше да направи Мъск.

Може би най-сетне Мъск просто рекламира собственото си его. Мъск, човекът, който върши нещата, е тук, за да преодолее поредното препятствие, и е истински късмет за вас, че ще станете негова публика. Подводницата всъщност никога не е бил в основата на тази последна изява. Мъск просто искаше да напомни на феновете си, че той е човекът, който прави нещата да се случват, често с помощта на технологии, пари и шум. Точно като Тони Старк. Тези примитивни сравнения продължават да се натрапват и Мъск е много сериозен за идеята да бъде истински Железен човек. Никой не оспорва вероятната добра воля на Мъск и факта, че ресурсите му – значително по-големи от тези на обикновения човек, че и на някоя малка държава – на теория могат да бъдат доста полезни. Проблемът е, че супергероите принадлежат на комиксите; тук в реалния живот ни трябват реални хора с практични идеи и трезва преценка.

Текстът е преводен от Gizmodo.com.

Оцени:
Рейтинг: 2
Най-четени
Всички

Запознайте се с новия властелин: Samsung Galaxy S10 5G е тук

341 | 20.02.2019
Още от HiComment

9 човешки органа, от които вече не се нуждаем

187 | 28.01.2019