Оказва се, че сагата около iPhone апарата, принадлежал на стрелците от Сан Бернардино, може да приеме много по-големи размери, след като стана ясно, че американското Министерство на правосъдието настоява Apple да оключи поне дузина други телефони, които не са свързани с този конкретен случай.

До сега се смяташе, че в полезрението на властите е един-единствен телефон, който бе свързан с убийствата от миналия декември, но сега се оказва, че Федералното бюро за разследване иска от Apple помощ за достигане до съдържанието на още 12 нови телефона. Информацията е на авторитетния The Wall Street Journal, като според източници на вестника другите случаи не са свързани с тероризъм; поне един от iPhone апаратите е част от разследване за трафик на наркотици.

Директорът на ФБР Джеймс Коуми обяви, че бюрото не се опитва "да създаде прецедент", оборвайки твърдението на шефа на Apple Тим Кук, че веднъж създадена, техниката за достъп до телефона без паролата "може да се използва отново и отново". Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс пък изтъкна, че Apple трябва да съдейства на властите, тъй като се касае за "конкретен случай" - нещо, което очевидно вече не е така.

Виж още: Бил Гейтс: Apple трябва да се съгласи с искането на ФБР за декриптиране на данните на един iPhone

Тагове:
Най-четени
Всички

Xiaomi представи телефон, който варира от $400 до $7000

64 | 21.07.2019
Още от Tech

Ford предлагат собствен дизайн за емоджи (ВИДЕО)

1 | Преди 12 ч.