ЦРУ обвини Huawei, че получава финансиране от китайската армия, комисията за национална сигурност и разузнавателните служби в страната. Обвинението се основава на информация от собствените шпиони на агенцията и вече е било споделено с нейните партньори във Великобритания, Канада и Нова Зеландия.

Английският вестник „Таймс“ твърди, че е получил потвърждение от източник в британското разузнаване, според когото ЦРУ е предоставило разузнавателна информация на Лондон, която потвърждава сенчестото държавно финансиране на Huawei. 

Новината идва в момент, в който Huawei все по-активно участва в доставката на телекомуникационно оборудване и най-вече хардуер, необходим за стартирането на 5G мрежите. Темата за евентуална шпионската дейност на Huawei е обсъждана от американските власти от доста време и наскоро Белият дом тихичко блокира план на Huawei да инсталира безжична мрежа на футболния стадион на „Вашингтон Редскинс“.

Въпреки че в последно време Huawei е обект на много слухове и притеснения, идващи най-вече от САЩ, компанията упорито ги отхвърля. САЩ обаче не е единствената страна, която не гледа с добро око на мрежовото оборудване на Huawei. Още през 2013 г. Австралия забрани телефоните на Huawei в своята национална широколентова мрежа, а в момента обмисля да блокира компанията от участие в своята 5G инфраструктура.

По същия начин, канадските власти изказаха притеснение на дейността на Huawei още през 2012 г. Европа за момента е по-скоро позитивно настроена спрямо китайската компания.

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei със страхотна оферта към българските потребители

100 | 14.08.2019
Още от Tech

Легендата HTC Wildfire се завръща и НТС няма (почти) нищо общо

17 | Преди 7 ч.