Новооткрит вид древна акула от периода креда получи необичайно название. Сладководният вид има зъби, които напомнят на космическия кораб в прочутата аркадна игра Galaga и тя ще бъде негова кръстница. Още по-любопитно е, че останките от акулата са открити на същото място, където учените откриха Тиранозавъра рекс Сю – най-големия и запазен фосил от този вид, откриван някога.

Въпросният вид Galagadon nordquistae е обитавал територията на щата Южна Дакота преди 67 милиона години. Той не е особено голям и вероятно е достигал дължина до 40 см. Акулата се е хранила с дребни риби и охлюви и според учените е родственик на модерната килимена акула. Килимените акули са разред акули, наречени така, защото много от членовете им имат богато украсени мотиви, напомнящи на килими. Имат две гръбни перки, без бодли и малка уста, която е пред очите. 

Всичко, което е останало от Galagadon, са две дузини малки зъби, които са открити в същия утайка, която ни даде Сю, известния скелет на Т. rex.

Откритието е важно, защото помага на учените да разберат разнообразието и динамиката на древните екосистеми. Въпросната акула ще им даде информация за историята на еволюцията на днешните килимени акули, които живеят по бреговете на Югоизточна Азия и Австралия.

Самата Galaga е разработена от Namco през 1981 г. и е една от най-успешните игри от златната епоха на аркадните салони.

„Теория на струните“: дали Вселената има цели 10 измерения?

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei със страхотна оферта към българските потребители

100 | 14.08.2019
Още от HiEnd

Повечето YouTube клипове за глобалното затопляне всъщност го отричат

45 | 12.08.2019