По-късно днес SpaceX трябва да изстреля ракета Falcon 9, която носи един сателит на Националната космическа администрация на Тайван. Размерите на това са комични - той тежи около 500 килограма, което е нищожно за капацитета на ракетата, способна да изведе в орбита 50 пъти по-тежки сателити.

Когато мисията завърши успешно, победата ще е с горчив привкус за SpaceX, защото тя ще донесе на компанията загуби за милиони долари. Причината, разбира се, е именно този нищожен товар.

Нелогичната мисия е в резултат на години забавяне и компанията на Илон Мъск ще понесе финансовия удар, защото ще изпълни договор, подписан през 2010 г.

Сателитът Formosat-5, който ще предава данни до Тайван всеки втори ден, е най-лекият единичен товар, който някога е извеждан в орбита от Falcon 9. За изстрелването му, тайванските власти плащат 23 милиона долара, докато една типична мисия на Falcon 9 струва над 60 милиона. SpaceX се надяваше да изведе сателита още през 2013 г., но тогава компанията се отказа от старата си ракета Falcon 1e и започна да развива новите версии на Falcon 9. Цената обаче не се промени, дори когато изстрелването на Formosat-5 бе предвидено за 2015 г. Поредица отлагания доведоха до сегашната ситуация, която е неблагоприятна за SpaceX и по още един повод - компанията дължи 1.25 процента от разходите по изстрелването за всеки месец забавяне.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от HiEnd

Астероид пришълец се появи в орбита около Юпитер

3 | 22.05.2018