Един от най-често срещаните аргументи на противниците на поставянето на ваксини (по-разговорно наричани “антиваксъри”) е, че множество ваксини ще претоварят имунната система на детето. Току-що обаче този мит отново беше разбит от науката. Оказва се, че направено проучване с близо 1000 деца в САЩ (където към момента 10 - 15% от родителите отказват да ваксинират децата си) е доказало, че няма никакви данни за претоварване на имунитета от поставяне на ваксини, нито пък завишен риск от друг тип инфекции, които да са се получили след поставянето.

Прегледани са общо 944 медицински досиета на деца между 2 и 4 години и са търсени данни и доказателства за това, дали излагането на по-голямо количество антигени е допринесло за увеличаването на инфекциите при децата. Отговорът е не. Не е открита абсолютно никаква разлика между състоянието на деца, при които ваксините са поставяни през по-голям период от време или изобщо не са им поставяни и такива, които са получили ваксините си по график.

Това изследване разбива поредния мит от все повече нарастващата истерия покрай опасностите от ваксините и техните странични ефекти, а фактът, че повечето ужасяващи епидемии от миналото са изтребени толкова отдавна, че вече никой не ги помни, значително спомага за нея. Специално за претоварването на имунната система и отслабването ѝ заради поставени ваксини, учените твърдят, че това е напълно нелогично - въпреки че бебетата изглеждат крехки, всъщност те са моментално изложени на милиони бактерии още с излизането си от утробата. Малкото антигени, които вкарва ваксината в системата им, в действителност представлява капка в морето на всичко останало, с което тя влиза в досег още от първите дни и през първите години от живота на детето. До момента не са открити никакви доказателства за каквито и да е проблеми, възникващи специфично и само заради ваксините, въпреки че такива упорито се търсят. Така например вече е установено чрез изследване, проведено в Дания с над 800 000 деца, че ваксините не увеличават риска от хоспитализация.

Оцени:
Рейтинг: 3
Най-четени
Всички

Нов теч подсказва, че PS5 ще бъде значителен ъпгрейд спрямо PS4 Pro

94 | 19.01.2019
Още от HiEnd

Това е най-старата периодична таблица в света

19 | 20.01.2019