През последните няколко години проучванията за метаболитните процеси на тялото напредват с невероятно темпо. С бързо нарастващите проценти на хората  страдащи от затлъстяване, главната цел към която всички се стремят е да бъдат разбулени мистериите около това как точно да манипулираме процесите на изгаряне на мазнини в тялото. Учени от университета "Монаш" наскоро направиха голямо откритие, идентифицирайки "превключвателя" в мозъка, който управлява това как тялото преобразува храната в енергия.

По-голямата част от изследванията в сферата на метаболизма и затлъстяването проучват това как тялото балансира произвеждането на двете основни мастни клетки - бели и кафяви адипоцити. Този процес се контролира от мозъчни сигнали, които превключват от производството на бели (съхраняващи енергия) към това на кафяви (изразходващи енергия) и обратното.

Новото проучване показва, че след хранене, мозъкът усеща нивото на инсулин в организма и изпраща сигнали за генериране на кафяви или бели адипоцити. Тези процеси помагат за предотвратяване както на наднорменото тегло, така и за излишната загуба на тегло. "Превключвателят" контролиращ разхода на енергия се координира от хипоталамуса, чрез промени в нивата на определен тип протеин в тялото.

Когато организмът работи нормално, този протеин се потиска по време на хранене, така мозъкът започва да сигнализира за производство на кафяви мастни клетки. При хората, които страдат от затлъстяване обаче, този протеин не се потиска при приемането на храна и енергията не се изразходва. Този ключово важен механизъм може веднъж завинаги да даде отговор на въпроса защо толкова много хора се борят безуспешно с наднорменото тегло, а други, независимо от хранителните си навици, не надебеляват.

"Това което се случва при хората страдащи от затлъстяване е, че превключвателят е постоянно включен, а не се включва и изключва по време на хранене" - казва водещият изследовател професор Тони Тиганис. " Надяваме се да открием начин, по който да успеем да пренастроим този превключвател така, че да засилим разхода на енергия и загубата на тегло у затлъстелите хора." Колкото и вълнуваща да изглежда тази перспектива, изследователите напомнят, че дори откритието на такъв ключов механизъм да е голям напредък в научната сфера, ще отнеме години работа докато се намери ефективен и безопасен начин за неговото манипулиране. 

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

„Теория на струните“: дали Вселената има цели 10 измерения?

350 | 21.01.2019
Още от HiEnd

„Теория на струните“: дали Вселената има цели 10 измерения?

350 | 21.01.2019