Администрацията на президент Тръмп се готви да оттегли финансовата подкрепа към NASA, предназначена за поддръжката и мисиите на Международната космическа станция (МКС). Това стана ясно, след като The Verge съобщиха за предварителна чернова на предложение, което ще бъде внесено през февруари и отнасящо се за бюджетното разпределение. Ако Международната космическа станция остане без финансиране, американските астронавти ще останат „заземени“ с години, преди NASA да разработи други космически превозни средства, които да се използват от хора.

Все пак има шанс бюджетното предложение да се промени до 12 февруари, когато трябва да бъде внесено, но вече двама души, запознати със случая, са потвърдили, че директивата ще бъде внесена като финално предложение. Все още няма потвърждение от NASA за случая. След внасянето предложението трябва да бъде одобрено от Щатския конгрес. Ако наистина финансирането към МКС бъде прекратено, това би означавало, че САЩ ще даде ясен сигнал на партньорите на NASA, че вече не се интересува от програмата, продължила над две десетилетия. Много от тях все още не са решили дали ще използват МКС след 2024 година.

Над 87 милиарда щатски долара сa инвестирани от правителството на САЩ в МКС от началото на проекта. Тя е и център за множество различни експерименти, свързани с микрогравитацията и с това, какво се случва с човешкото тяло в безтегловност. От NASA имат финансиране да продължат програмата до 2024 година благодарение на директива, останала от администрацията на Обама през 2014 година, но след изчерпване на това финансиране може да се окаже, че тя ще бъде прекратена.

От една страна, освободените средства от толкова скъпа програма могат да се използват за разработка на технологии и начини да установим по-перманентна база на Луната – нещо, от което администрацията на Тръмп се интересува. Но спирането на работа на МКС, без да има реално какво да я смени, би било стъпка назад спрямо всичко, постигнато от хората като дейност в ниската земна орбита. Загубата на МКС ще е голяма и за комерсиалната космическа индустрия, която разчита на нея за тестване на нови технологии – малки сателити се изстрелват от там, а множество компании тестват хардуера и прототипите си, предназначени за Космоса, в безтегловна среда.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Астероид пришълец се появи в орбита около Юпитер

3 | 22.05.2018