Осмото издание на фестивала за независимо кино София Индипендънт ще се проведе от 26 октомври до 5 ноември и ще представи на българските зрители внушителна селекция от пълнометражни, документални, експериментални, късометражни и VR филми. Силно очакваното филмово събитие ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Освен независими филми от България, САЩ и Европа на фестивала ще присъстват и познати в целия свят гости от сферата на киното. За първи път в историята на фестивала международно жури ще избере своите фаворити за най-добър игрален, както и документален независим филм. В конкурса за игрален филм се състезават 10 филма, между които и българският „И после светлина“ на Константин Божанов, а в документалния конкурс журито ще избира между 7 предложения.

Журито

В журито на фестивала участват трима гости от САЩ, както и четирима от най-уважаваните филмови дейци от България. Режисьорката Шрути Гангули, известна с работата си с актьора Джеймс Франко по няколко филма, сред които “Йосемит” и “Цветът на времето”. Тя е била и и ръководител на едни от най-големите видео продукции на MTV, Conde Nast и Nylon. Отново у нас пристига и кураторът Лорън Хамъндс, участвал в подбора на филми за Tribeca Film Festival и директор на дигиталната секция на фестивала VR Arcade. Последният гост от САЩ е Габриеле Каполино - главен програмен селекционер на една от най-големите организации за документално кино в света - Independent Filmmaker Project (IFP).

Мартичка Божилова е продуцент на няколко успешни български филма: „Георги и пеперудите”, „Проблемът с комарите и други истории” и „Коридор No8”, както и официален представител на Европейската документална мрежа (EDN) в България. Следващата дама е Cевда Шишманова, журналист с професионален опит в новините, актуалните и публицистични предавания, програмен директор на БНТ и автор на документални филми. Силно уважаван кинокритик и автор на аналитични материали за киното - професор Божидар Манов, преподавател в НАТФИЗ, също ще бъде част от тазгодишното жури. Последен, но не на последно място е Евтим Милошев. Той е продуцент на известното комедийното шоу „Комиците“, както и на „Столичани в повече“ и „Дървото на живота”. Неговата продуцентска компания „Дрийм Тийм Прадакшънс“ от години активно подпомага създаването на българско игрално кино („Воевода“ и др.).

По време на фестивала ще бъдат връчени и награди за най-добър късометражен филм и за най-добър игрален проект в развитие - наградата на името на Дани Лернер, която се връчва за втори пореден път от Ню Бояна Филм Студио и е в размер на 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки.

Най-четени
Всички

Huawei със страхотна оферта към българските потребители

100 | 14.08.2019
Още от Social

Какво се случва със Земята – 12.5 милиарда тона айсберг се разтопи за ден

682 | 05.08.2019